Lahodné hráškové pyré

Přicházím s dalším fantastickým receptem, který vám zabere chviličku a vaše mrně se bude oblizovat až za ušima (vsaďte se, že vy taky). Moje malá princezna na hrášku Emily už čtyři dny pěkně papkala mrkvičku, tak jsem si říkala, že je čas na změnu – hráškové pyré.

Hrášek – hráškové pyré na páře z čerstvého hrášku
Foto: © Bargl M., pro lileater.com / lileater.cz

Schválně jsem zmínila ty čtyři dny, protože děti si nejdříve musí zvyknout na novou chuť a akceptovat ji. Není proto dobré pospíchat se zkoušením různé zeleniny, ani není ideální zeleninu ihned kombinovat. Prostě nechte děťátko, ať si pomaličku zvyká.

Střeva miminek jsou velmi náchylná a pokud to uspěcháte, může se vám stát, že vaše mimčo bude trpět na zácpy nebo průjmy.

Tip: Každý den dávám bambulce kapičky probiotik. Už od narození jí dělaly dobře na bolavé bříško a s prvními příkrmy jsou mým velkým pomocníkem.

Manžel mi chtěl udělat radost a koupil mi tyčový mixér Bamix z edice Jamie Oliver. Tato řada navíc obsahuje i malý chopper, takže na malinké množství je to ideální.

Mixér je fantastický, není hlučný a dokáže vše rozmixovat během chviličky naprosto dohladka. Cena je ovšem vyšší, takže pokud se vám nechce investovat, bohatě si vystačíte i s levnější variantou, nebo stolním mixérem (zde je ale potřeba dělat větší porce, aby se mixovaná surovina dostala nad úroveň nožů mixéru).

Hráškové pyré na páře z čerstvého hrášku
Foto: © Bargl M., pro lileater.com / lileater.cz

Recept

Čas přípravy:5 minut
Čas vaření:30 minut
Porce:2 porce

Ingredience

  • 1 hrnek hrášku (ideálně čerstvý, v případě mraženého vyberte kvalitnější značku)
  • 30 ml kojenecké vody
  • 2 lžičky řepkového oleje
  • mateřské mléko (případně umělé mléko, např. Sunar)

Instrukce

Hrášek připravíme na páře (cca 30 min.) a poté ho vysypeme do vyšší nádoby (já používám litrovou odměrku, skvěle se mi v ní šlehá i mixuje). Přidáme trochu vody z hrnce, řepkový olej a MM nebo UM.

Vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem a upravte do potřebné konzistence (jako smetanu ke šlehání). Pyré bude obsahovat malé kousíčky slupek, tak se nelekejte. Kdybyste je nechtěli, je možné pyré ještě pasírovat přes pasírovací síto.

Takto hotové pyré ihned podávejte a zbytek schovejte do mrazáku.

Jak nám chutnalo hráškové pyré?

Bambulka měla problém s kousíčky v pyré, takže jsem nakonec lžičku úplně odložila a jídlo jsem jí dávala z umytého prstu. Bylo to pro ni jednodušší, ale snědla opravdu jen malinko.

Kam s hráškovým pyré navíc?

Nejlepší je samozřejmě vše sníst za čerstva, to je ale u dětí nadlidský výkon a bez zamrazení se tak neobejdete. Doporučuji samozřejmě raději dělat menší porce, v lednici vydrží pyré cca 1 den. Zbytek tak je nutné zamrazit.

Nejlepší je koupit si na to nějaké menší uzavíratelné kelímky určené do mrazáku a ideálně pro děti, aby byly bez BPA (Bisfenol A). Tyto často najdete pod označením BPA free. Velikostně pak okolo 100 – 180 ml.

Nadbytečné pyré tak pečlivě po porcích na 1 den rozdělte do kelímků, ty pečlivě uzavřete, popište datem výroby a jídlem a zamrazte. Zmrazené hráškové pyré spotřebujte do 3 měsíců od zamrazení.

Poslední aktualizace:
×

Napište, co hledáte

magnifying-glassfacebookyoutubepinterestrssflickrinstagram carrotdairy-productsglutenhazelnutcrustaceanspeanutfishsoybean coffee-beanssugareggsmeatbutterlemonhoneyinclined-chocolate-bar