Hovězí vývar pro kojence

Protože čas letí, měla moje malá bambulína možnost ochutnat svůj první vývar. Pro první vývar je dobré volit hovězí, telecí, králičí a nebo kuřecí maso. My jsme zvolili hovězí a vytáhli jsme kvalitní hovězí vývar.

 Hovězí vývar se zeleninou z farmy
Hovězí vývar se zeleninou z farmy
Foto: © Bargl M., pro lileater.com / lileater.cz

Recept

Čas přípravy:20 minut
Čas vaření:30 minut (4 hodiny)
Porce:8

Ingredience

  • 200g hovězí přední
  • 3ks mrkev
  • 2ks petržel
  • 1 řapík řapíkatého celeru
  • 1 menší cibule
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • špetka kmínu
  • malá špetka soli
  • 1.5l kojenecké vody

Instrukce

Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Dáme ji do tlakového nebo klasického hrnce, přidáme bobkový list, nové koření, omyté maso, sůl a pepř. Soli dáváme opravdu malé množství, nebo ji nedáváme vůbec. Zde je to na vás, i malé množství soli dodá pro kojence skvělou chuť. Vše zalijeme kojeneckou vodou a vaříme po dobu 30 minut v tlakovém hrnci, 3 – 4 hodiny v normálním hrnci.

Jak vařit podle volby hrnce čtěte dále. Hotovou polévku zcedíme a čistý vývar můžeme rovnou podávat. Kromě vývaru můžete zvlášť vyzkoušet i kousek pomačkané mrkve z vývaru a nebo z masa připravit hovězí masové pyré.

Hovězí vývar se zeleninou z farmy
Hovězí vývar se zeleninou z farmy
Foto: © Bargl M., pro lileater.com / lileater.cz

Hovězí vývar v papiňáku

Pokud chcete dopřát svému miláčkovi opravdu silný a dobrý vývar, je tlakový hrnec (papiňák, podle francouzského fyzika Denise Papina) ideální volbou. Díky zvýšené teplotě se všechny chutě ze surovin lépe a rychleji vytáhnout a za 30 minut máte hotovo.

Doba vaření: 30 minut

Hovězí vývar v normálním hrnci

Pokud chcete vařit v klasickém hrnci, papiňák nemáte, nebo v něm nevaříte rádi, tak je nejlepší to dělat tak, jako naše babičky. Dejte hrnec na plotnu a na mírném plamenu přiveďte k varu. Nyní nechce polévku probublávat po dobu alespoň 3 hodin.

Při vaření se na povrchu začne vytvářet škraloup ze sražené bílkoviny z masa. Ten pomocí děrované lžíce sundejte, aby byl váš hovězí vývar krásně čirý.

Doba vaření: 3 – 4 hodiny

Hotový vývar můžete servírovat přes oblíbenou lahvičku, nebo můžete prcka krmit lžičkou. Osobně volím lahev, aby se se mnou malá nesnažila zápasit o to, kdo bude pánem lžičky.

Dejte si pozor, aby vývar nebyl horký, ať se dítě neopaří. Zbylý vývar po zchladnutí uchovejte do mrazáku a jednu porci si nechte na další den. Do mrazáku mně skvěle posloužily silikonové formičky na led z Tescomy (koupila jsme ty větší na kostky 5 x 5 cm).

Čirý hovězí vývar pro kojence
Hovězí vývar se zeleninou z farmy
Foto: © Bargl M., pro lileater.com / lileater.cz

Pokud si chcete na vývaru pochutnat i vy, jednoduše si ho rozdělte a pro sebe si ho upravte. Běžně bude stačit troška soli, pepře, petrželky a výborné budou i nudle do polévky.

Tip: U tlakového hrnce si musíte dát pozor, abyste se neopařili horkou párou. Hrnec neotevírejte, dokud není veškerý tlak uvolněn (hrnec už nesyčí). Můžete nechat hrnec klasicky dojít, nebo pro urychlení dejte uzavřený hrnec do dřezu a pusťte na něj studenou vodu. Proud studené vody tlak v hrnci urychleně uvolní a po chvíli můžete hrnec otevřít.

Studenou vodu nepouštějte přímo na odpařovací ventil, ale přímo na kovové tělo poklice. Tuto metodu nepoužívejte s elektrickými tlakovými hrnci.

No a jak nám chutnal první vývar?

Emily vývar hltala jedna báseň. Na první dobrou vypila 120 ml a večer si dala dalších 130 ml. Kam se na to hrabou pyré, které jsme dělali, tak rychle jako tuto polévku ještě nic “ nezbagrovala „.

Vývar jsem jí dávala ještě další dny a bylo zajímavé, že večer před spinkáním, kdy jsem si myslela, že bude úplně unavená a přecpaná, tak dostala druhou mízu a řádila až do půlnoci (podotýkám, že měla záchvaty smíchu, tak pozor, třeba to spolu nějak souvisí).

Poslední aktualizace:
×

Napište, co hledáte

magnifying-glassfacebookyoutubepinterestrssflickrinstagram carrotdairy-productsglutenhazelnutcrustaceanspeanutfishsoybean coffee-beanssugareggsmeatbutterlemonhoneyinclined-chocolate-bar