Halloweenské pečení – bubáci bez cukru

Halloweenské pečení je super příležitost, jak se s dětmi vyřádit. Tak by mě zajímalo, jak doma slavíte Halloween a jestli vůbec. My totiž tak trochu ano a náramně si to užíváme. S naší malou bambulkou je to vůbec první Halloween, a tak bylo důležité zavčas vyřezat dýni a napéct nějakou tu dobrotu.

Halloweenské pečení - pečeme cukrovinky pro děti
Halloween – pečeme cukrovinky pro děti
Foto: © Bargl M., pro lileater.com / lileater.cz

Jelikož je můj manžel diabetik, tak jsem se rozhodla dát na blog tyto super zdravé a veselé bubáky, abyste věděli, že mlsat se dá i bez přidaného cukru. Počítejte ale s tím, že i u této dobroty si budete muset dobře vypočítat kolik čeho sníst, protože mouka, mléko, banán i pomeranč jsou ingredience, které obsahují sacharidy v různé formě (fruktózu, laktózu, aj.). Takže pokud máte cukrovku, baštěte s rozumem.

V ingrediencích také najdete špaldovou mouku. Mně osobně je špaldová mouka mnohem sympatičtější než mouka pšeničná, a to z toho důvodu, že i když obsahuje lepek, tak je mnohem lépe stravitelná a spoustě lidem s intolerancí kupodivu nedělá zdravotní potíže (ne v případě celiakie).

Navíc obsahuje spoustu živin a na rozdíl od klasické mouky nebudete mít po konzumaci pečiva hlad. Já jsem upekla dvě várky ve formičkách z Tescomy, které jsou speciálně určené na Halloweenské pečení. Jedna várka byla pečená v troubě a druhá na páře. Jak nám chutnalo si přečtěte na konci článku.

Tip: Do bubáků jsem použila bezlaktózové mléko i máslo, jsou mnohem lehčí na trávení a pro ty z vás, kteří laktózu nesnesou je to bezpečné. Pokud chcete mít bubáky pro návštěvu, která miluje víc sladké pečení, ozdobte bubáky domácí marmeládou dle chuti.

Poznámka: Bubáky nedávejte konzumovat malým kojencům, ale až starším dětem od 1 roku.

Recept

Čas přípravy:10 minut
Čas vaření:25 minut (60 min. na páře)
Počet porcí:16

Ingredience

  • 180g špaldové mouky
  • 20g strouhaného kokosu
  • 80g rozpuštěného másla (bez laktózy)
  • 60 ml mléka (bez laktózy)
  • 1,5 balíčku prášku do pečiva
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička citronové štávy
  • 1 pomeranč
  • 3 zralejší banány
  • 2 vejce

Instrukce

Mouku a prášek do pečiva prosejeme do větší mísy. Přidáme strouhaný kokos, citronovou kuru, máslo, mléko a vejce. Vše dobře promícháme. Banány promačkáme a pokapeme šťávou z citronu. Nakonec přidáme šťávu z pomeranče a těsto zapracujeme dohladka.
 
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 minut. V případě pečení na páře pečeme 60 minut.

Jak nám chutnalo halloweenské pečení?

Emily Hana a Halloween
Emily Hana a Halloween
Foto: © Bargl M., pro lileater.com / lileater.cz

Doma jsme se shodli na tom, že nám víc chutnali pečení bubáci v troubě. Každopádně rozdíl nebyl nijak velký, spíš bych řekla, že z parního hrnce byly muffinky víc měkčí.

Poslední aktualizace:
×

Napište, co hledáte...

magnifying-glassfacebookyoutubepinterestrssflickrinstagram carrotdairy-productsglutenhazelnutcrustaceanspeanutfishsoybean coffee-beanssugareggsmeatbutter