Mrkvové pyré

Moje malá Emily Hana ochutnává úplně první mrkvičku a po mém mateřském mléku je mrkvové pyré první tuhá strava. Původně jsem uvažovala o avokádu, ale nakonec jsem tuto myšlenku zavrhla a rozhodla jsem se, že půjdu do jistoty.

Manžela jsem vyslala pro mrkev a ten mi donesl hned několik bio mrkví. Nejlepší se ukázala čerstvá mrkev z farmy s natí, měla nejsladší a nejlepší chuť. Jelikož jsem ze začátku vůbec nevěděla, jestli Emily bude chtít mrkvičku papat, tak jsem si dala na přípravě opravdu záležet. O recept se samozřejmě podělím, ale tady vám chci napsat moje postřehy během přípravy a na co si dát pozor.

Dětské pyré z baby mrkve
Baby mrkev – příprava mrkvového pyré
Foto: © Bargl M., pro lileater.com / lileater.cz

Příprava surovin

Mrkev jsem připravovala na páře a s pomocí kojenecké vody. Není vůbec nutné kupovat parní hrnec, hlavně ze začátku, kdy toho dítě tolik nesní. Já jsem si vystačila s napařovacím vějířem na knedlíky, prostě „napařováčkem“.

Mrkve nakrájejte na malé kousíčky a napařujte alespoň 30 minut. Mrkev musí být opravdu měkká na skus. Také se nebojte dát více mrkve (4-5), ono to potom oceníte při mixování, a navíc vám i zbude na další dny, což oceníte v případě, že nebudete stíhat a řekněme si, s dítětem nestíháte nikdy nic. Hlavně si dejte pozor, aby v hrnci bylo dost vody a celé se vám to nespálilo.

Dětské pyré z baby mrkve
Baby mrkev – příprava mrkvového pyré
Foto: © Bargl M., pro lileater.com / lileater.cz

Co se týče vody v hrnci, tak tady jsem rozhodně zastánkyní toho, že je nutné dávat vodu kojeneckou. Do jednoho roku by dítě nemělo zkoušet “nekojeneckou“ vodu, a to i když se řádně vyvaří. Pokud vás zajímá proč, zkuste zapátrat po internetu anebo si počkejte na můj článek o kojenecké vodě.

Jdeme mixovat mrkvové pyré

Jakmile jsem měla mrkvičku hotovou, tak jsem ji naházela do vysokého mixéru, přidala malou mističku svého odstříkaného mléka a necelou lžíci řepkového oleje. Vysoký mixér jsem zmínila schválně, protože mrkve jsem měla málo a samozřejmě se mi nepromixovala do pyré.

Naštěstí mě zachránil tyčový mixér (doporučuji mixovat v odměrce). Pyré mi přišlo pořád husté, a tak jsem využila vodu z hrnce a po troškách přilévala a stále mixovala. Co se týče přidání mateřského mléka, není to žádnou nutností, pokud nebudu mít mléko odstříkané dopředu, tak ho buď vynechám anebo přidám Sunar (volte značku, kterou má váš prcek rád).

Není nutné držet se přesně receptu, ale zkoušet, co bude vyhovovat vašemu prckovi a i vám.

Řepkový olej a mateřské mléko

Řepkový BIO olej za studena lisovaný nakonec zvítězil (kupovaný v DM drogerii, možné koupit s dalším dětským zbožím i přes jejich eshop, pokud nestíháte). Tady je čistě na vás, jestli zvolíte živočišný nebo rostlinný tuk. Já nejdříve chtěla přidat kousek másla, ale rozmyslela jsem si to s ohledem na to, že rostlinné tuky malý trávící systém prý lépe snáší a v budoucnu je prospěšný na srdíčko a cévy.

Řepkový olej a mateřské mléko
Řepkový olej a mateřské mléko
Foto: © Bargl M., pro lileater.com / lileater.cz

Řepkový olej se řadí mezi alergeny, ale rovněž je velmi doporučovaný. V tomhle vám radím, řiďte se vlastním pocitem. Na internetu najdete názory, proč to či ono rozhodně dávat nebo naopak nedávat. Pokud má mít vaše dítě na nějakou ze složek alergii, stejně to dříve či později zjistíte, takže já se řídím jen svými pocity a poprvé malými porcemi.

Jak skladovat mrkvové pyré?

Takto připravené pyré jsem si rozdělila do kelímku od značky BéabaBabymoov. Obojí jsou francouzské značky a jsou výborné. Mají několik velikostí, na začátek bohatě stačí ta nejmenší velikost. Můžete je dát do mrazáku i do mikrovlnné trouby, což je paráda a ušetří to čas. Nedávejte ale jídlo do mikrovlnky na plný výkon, ať neznehodnotíte živiny v pokrmu. Kelímky jsou navíc popisovací, vždy si zapište co to je a kdy jste to zamrazili. Za mě palec nahoru.

Dejte si pozor na spotřebu, spotřebujte max. do 3 měsíců od zmražení. Pokud dětské jídlo rozmrazujete, dejte ho den dopředu povolit do lednice, ať se rozmrazí postupně.

Recept

Čas přípravy:10 min
Čas vaření:45 min
Porce:4

Ingredience

  • 5 středně velkých mrkví (nejlépe z trhu)
  • kojenecká voda (dolévat, pokud se odpaří)
  • 2 lžičky řepkového oleje
  • mateřské mléko, umělé mléko (dle možností)

Instrukce

Nakrájenou mrkev spařte (30-40 min.) a na podlití použijte trochu kojenecké vody. Takto spařenou mrkev důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Pro jemnější konzistenci přilévejte zbylou vodu z hrnce. Nakonec přidejte olej a mateřské mléko, dále jen MM, a vše ještě jednou rozmixujte. Takto hotové pyré ihned podávejte.

Pokud začínáte, tak doporučuji odměřit si do malé mističky cca 3 lžičky pyré a zbytek rozdělit po několika lžičkách do kelímků a uchovat v mrazáku. Nedojedené pyré už znovu dítěti nepodávejte a raději ho snězte sami.

A výsledek?

Emily měla problém mrkvové pyré polykat, plivala to všechno ven a dávila se – je to herečka. Proto je určitě lepší nebát se přidat více vody na rozředění nebo MM či UM, jak jsem již psala výše. Při druhé várce si už Emily pěkně pošmákla a i když snědla jen pár lžiček, tak to byl velký úspěch.

Dětské domácí pyré z mrkve
Baby mrkev – dětské pyré z mrkve pro první příkrm
Foto: © Bargl M., pro lileater.com / lileater.cz

Můj tip: Lepší je používat plastové dětské lžičky určené pro ty nejmenší jedlíky (v DM je mají) a dávat opravdu jen malinko pyré.

Na závěr musím říct, že pyré chutnalo i mému muži, který je milovník pálivého koření. Takže zdravě a hravě pro celou rodinku.

Emily Hana a její první domácí mrkvové pyré
Foto: © Bargl M., pro lileater.com / lileater.cz
Poslední aktualizace:
×

Napište, co hledáte

magnifying-glassfacebookyoutubepinterestrssflickrinstagram carrotdairy-productsglutenhazelnutcrustaceanspeanutfishsoybean coffee-beanssugareggsmeatbutterlemonhoneyinclined-chocolate-bar