Batátové pyré/kaše – sladké brambory pro kojence

Batáty s italským máslem
Batáty s italským máslem
Foto: © Bargl M., pro lileater.com / lileater.cz

Tak na batáty a konkrétně batátové pyré jsem se moc těšila. Miluji tu jejich sladkou chuť i to, že se skvěle hodí jako příloha k masu pro nás dospěláky. Navíc jsou tak lahodné, že je ani není třeba kořenit.

Hodně lidí dnes u nás stále batáty nezná, přece jen pochází z Ameriky, z oblasti mexického poloostrova Yucatán a známe je pouhé století. Nejblíže se podobají našim bramborám, jsou jen sladší.

Batáty nakrájené na kostičky a kolečka
Batáty nakrájené na kostičky a kolečka
Foto: © Bargl M., pro lileater.com / lileater.cz

Jak můžete vidět, tato kaše je vůbec první jídlo, kde jsem zakomponovala máslo namísto oleje. Bambulína byla skoro měsíc na zelenině bez másla a přišlo mi vhodné vyzkoušet změnu a přidat něco nového.

 Batátové mixované na pyré s italským máslem
Batátové mixované na pyré s italským máslem
Foto: © Bargl M., pro lileater.com / lileater.cz

Musím říct, že kaše byla dokonalá. Přitom mi příprava zabrala jen chvilinku, takže s chutí do toho.

Recept

Čas přípravy:10 minut
Čas vaření:30 minut
Porce:4

Ingredience

  • 2 střední batáty
  • 1 lžíce másla
  • MM nebo UM (Sunar)
  • 50 – 100 ml kojenecké vody

Instrukce

Batáty oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a vložíme do parního hrnce. Parní hrnec podlijeme kojeneckou vodou a necháme na páře cca 30 minut, dokud nejsou úplně měkké. Jakmile jsou batáty připraveny, opatrně je vyjmeme z hrnce a vložíme do větší nádoby. Přidáme máslo a MM dle chuti. Mixujeme dohladka. Pokud je kaše moc tuhá, přelijeme trochu vody z hrnce.

Takto hotovou kaši ihned podávejte, jednu porci uložíte do lednice na další den a zbytek zamrazte (vydrží až tři měsíce).

Jak nám chutnalo batátové pyré?

Batátové pyré pro kojence

Emily vypadala překvapeně a očividně jí kaše chutnala, protože mi snědla několik lžiček bez zaváhání. Takže za nás batáty velký palec nahoru.

Nicméně druhý den už ohřáté batátové pyré moc nechtěla. Je tak otázka, jestli čerstvé pyré nechutná přece jen lépe. Co myslíte? Budu ráda za vaše názory na Facebooku, Instagramu, aj.

Máte batátů více?

Udělali jste lahodné pyré z batátů pro svého mrňouse a stále vám zbylo dostatečné množství těchto sladkých brambor? Udělejte si domácí batátové hranolky.

Nakrájejte z batátů proužky o tloušťce 1 x 1 cm, dejte je vařit do vroucí vody na 10 minut. Následně batáty zceďte, osušte, okořeňte solí a provensálským kořením. Nyní je dobré batáty fritovat 5 minut na 190 °C ve friťáku, nebo péct v troubě 8 minut na 250 °C.

Batátovou kaši s hranolkami si užijete společně jako výborný rodinný oběd.

Poslední aktualizace:
×

Napište, co hledáte

magnifying-glassfacebookyoutubepinterestrssflickrinstagram carrotdairy-productsglutenhazelnutcrustaceanspeanutfishsoybean coffee-beanssugareggsmeatbutterlemonhoneyinclined-chocolate-bar